Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sovsäck – skönt vill man sova

– när man vill drömma sött

Det finns en otrolig mängd sovsäckar på marknaden! Allt från den tunnaste, billigaste till sovsäckarnas rolls-royce.
Men något där emellan är nog svenskt lagom.

Det man bör tänka på när man handlar sovsäck är hur frusen man är, alltså vilken rekommenderad temperatur det är på säcken och att det är lagom längd och bredd. Är den för kort så finns risken att man fryser för att säcken sträcks över fötterna och det är dessutom inte särskilt bekvämt. En för stor säck tar lång tid att värma upp och det går onödigt mycket energi åt för det. Och är det riktigt kallt så är det förödande, i alla fall för min sömn… 😉 Och sen ska den vara lagom bred också, men vill kunna vrida sig ungefär som vanligt, men inte fööör bred…

De rekommenderade temperaturerna är nu också (på de flesta märken) graderade för herrar och damer. De flesta följer standarden EN 13537 så det är lätt att jämföra olika märken och modeller. Jag & Erik är ganska olika frusna av oss. Innan hade vi likadana sovsäckar där jag låg i helt underställ och med helknäppt säck med endast litet andningshål och sidan om låg Erik i kortkalsonger med halvöppen säck.

Sök efter Sovsäckar hos Amazon

Tidigare använde vi enbart syntetsäckar, men har nu gått över helt till dunsäckar. Och i början använde vi dessutom samma säck året runt, och reglerade temperaturen med hjälp av sovsäckslakan, extra fleeceinnersäck osv. Jag själv följde aldrig med ut på övernattningsturer på vintern, pga att det var alldeles för kallt redan i oktober/november.
Att gå från syntetsäckarna var dels för att få mindre och lättare säckar och dels känns det bättre att vara omgiven av naturmaterial än syntet-dito. Dubbla sovsäckar eller tjock innersäck fungerar rätt så bra men det blir lätt ganska knöligt och bylsigt. Klart smdigare, bekvämare och skönare med en varmare säck istället. Använder man en extra säck är det bra att en av säckarna är större så kan det ändå bli njutbart eller om det räcker att bara använda den ena som täcke.

Vi använder alltid sovsäckslakan, bland annat gör det några extra grader i säcken, men framförallt är det mycket enklare att tvätta lakanet än sovsäcken och på så sätt ger man den riktiga säcken ett längre liv. Till att börja med använde vi lakan i syntetmaterial, men numera är det sidenlakan som används.

Oftast sover vi dessutom i tunna ullunderställ. Inte så mycket för värmens skull men det är bekvämare tycker vi och så slipper man ta på kallt underställ på morgonen. Och måste man springa ut i en buske under natten fryser man inte så farligt vintertid 🙂

Säckar vi använt och använder

Ett par enkla Caravan var de första säckarna vi köpte, de fungerade alldeles utmärkt till den semesterveckan vi paddlade i början på vår friluftskarriär… Då paddlade vi stora kajaker med nästan oändligt mycket plats. Och de var just stora.

Haglöfs Ultra Pro #5 var nästa inköp när vi bytte kajaker och behövde säckar som tog mindre plats och var lite varmare.

Haglöfs Ultra Pro #18 var en syntetvintersäck som vi inhandlade främst för min skull. Den gick ner till -18°C och var verkligen jättego, men den tog väldans mycket plats i kajaken. Särskilt som jag tyckte att kajaken behövde rymma mycket mer kläder när det blev kallt 😉

Diverse fleecesäckar har oxå inhandlats, en fjällrävensäck, en everest och en ”no name”, men vi blev aldrig riktigt vän med dom. Det kändes alldeles för klumpigt att ha dem i en annars lagom stor sovsäck och ganska stor plats tar de oxå. Men för inomhusbruk eller som mysfilt duger de fint.

Våra kära dunsäckar. De vi köpte först var vintersäckarna, Eriks en Apache, längd 200cm och komforttemperatur -9°C, min en Antelope, längd 180cm och -15°C. Vi hade fått höra att Western Mountaineering var ett bra märke när det handlade om dun och att de hållit på i 20 år med att bara utveckla sina dunprylar. Vi ville ha bra grejor, som håller länge, har låg vikt och liten packvolym, så det var bara att slå till.
Och de är verkligen en höjdare! Man vill krypa ner i dom med en gång. Och jag sover som en prinsessa! Extra plus att de tar så liten plats.

Sommarsäckarna inhandlades på FairEnough-mässan våren 2004. Erik köpte en Highlite, längd 200cm och vikt 485gram med en kort dragkedja och något lättare än min Caribou, längd 180cm drygt 600g och båda har rekommenderad komforttemp. på +2°C.
Eriks sommarsäck pressas ner i en liten 3-liters packpåse utan problem, medan min är aningen större. Kanon att de tar så liten plats, väger så lite och dessutom är supergoa att ligga i.

Nu har vi använt lite blandade prylar från Western Mountaineering i drygt tio år och är mycket nöjda med både dunsovsäckarna, dunjackorna, dunbyxorna och dunsockarna.

Men kan man verkligen använda dunprodukter när man paddlar, blir inte de blöta? Är en relativt vanlig fråga. Och då kan man undra: sover ni i vattnet? 😉

Klart att man kan använda dunsovsäck, dunjacka och andra dunprodukter på paddelturer, de är ju lättare, skönare, håller längre osv…

Köp sovsäckar hos Outnorth & Outdoorexperten 

Länkar till några av våra dunprylar:

Pia (uppdaterad 111026)

Kommentarer är stängda.