Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajakpaddel

En bra kajakpaddel är guld värd! När man ute och paddlar så ”viftar” man många gånger med paddeln på en dag. Därför är det viktigt att man trivs med den.
Det finns paddlar i alla prislägen; från enkla paddlar i enkla material för ett par hundralappar till superlätta, kolfiberpaddlar som kan kosta hyfsat många tusenlappar. Och så finns det träpaddlar som man kan köpa eller göra själv. Gör man sin paddel själv är kostnaden försumbar, i alla fall så länge man inte räknar arbetstiden.

Olika paddlar på en tur i Blekinge skärgård, maj 2003.

Köp paddel på nätet hos Amazon

Det är många som köper en onödigt enkel paddel till att börja med. Det är lite synd för en tung klumpig paddel är inte så skoj. Alltid roligare med något som är lite lättare och smidigare. Sen är det sällan nån idé att köpa det allra lättaste och som kostar mest pengar till att börja med för man lär utveckla sig och ändra både inriktning och åsikter rätt många gånger. Så köp inte den allra enklaste plastklumpen till paddel och inte det allra värsta kolfibermonstret heller utan nånstans där mittimellan.

Material och utförande av kajakpaddel

Material
Det finns paddlar i plast, trä, kolfiber och kombination. En del enkla har alumiumskaft osv. Kolfiber kan låta känsligt men faktum är att de flesta paddlar håller grymt bra. Paddlar man mycket i is slits de såklart en del. Träpaddlar har en förmåga att flisas upp relativt lätt men kolfiber klarar sig riktigt bra om de inte är alltför tunna. Vid normal användning håller de flesta paddlar, oavsett material, väldigt länge. Det går såklart att ha sönder en paddel genom att paddla mycket på stenar, berg med mera men vattnet är inte särskilt slitsamt för en paddel.

Delbara kajakpaddlar
En delbar paddel är tyngre men samtidigt så mycket smidigare att lasta, transportera och förvara. De flesta väljer nog delbart även om de är något snäpp ömtåligare och tyngre iochmed delningen. Det vanligaste är tvådelade paddlar men det förekommer även tre- och fyrdelade. Med en fyrdelad paddel kan man packa ner den i kajaken lätt. Fler och fler delningar har steglös justering av vinkeln mellan bladen och fler och fler har justerbar längd. Justerbar längd är mycket smidigt, det kan till exempel vara skönt att ha litet längre paddel vid medvinds eller turpaddling och en riktigt kort vid snirklig lekpaddling.

Rakt eller krokigt skaft
De flesta paddlar har ett rakt skaft utan konstigheter. Det finns även paddlar med böjt och krokigt skaft. Dessa böjda kallas ibland även ergonomiska skaft, bent shaft, cranked shaft och liknande benämningar. En tanke med böjarna där man håller sägs vara att minska risken för handledsskador. Vet egentligen inte hur stor skillnad det gör i praktiken utan det är nog mer en smaksak. Bi har haft krokiga skaft under flera år och har gillat det men jag tror nog inte det gjort någon större skillnad för oss varken gällande skador eller andra fördelar. Är nog mer än grej som man kan gilla eller inte. En fördel med de böjda skaften är att det är lätt att hitta var man ska hålla jämfört med ett rakt skaft där det inte finns mycket att känna efter förutom möjligtvis delningen i mitten och kanske droppringar utåt bladen. En annan fördel/nackdel med de böjda skaften är att de kostar en skaplig slant extra och det gillar en del medan andra tycker det är onödigt. De som är duktigast på paddelteknik (motions- och tävlingspaddlare) paddlar alltid med raka skaft

Reservpaddel är rätt så vettigt att ha med, i alla fall minst en i en grupp. Nu är det förvisso mycket ovanligt att paddlar går sönder, men det kan ju hända. Jag har varit med om ett par paddelbrott, tror det är två på land och en vid nån skum räddningsövning 😉 Till att börja med hade jag en riktig ”budget”-paddel som extrapaddel. Den var riktigt trist att paddla med och vägde hur mycket som helst. Hade jag behövt använda den i skarpt läge hade jag nog inte orkat paddla så länge 😉 En reservpaddel bör vara av någorlunda bra kvalitet och vettig att paddla med. När man väl behöver den är det troligtvis lite besvärligare förhållanden och då vill man inte plaska runt med en kass paddel som man inte trivs med. En tanke kan vara att ha två identiska paddlar så är bytet lätt, fast roligare är kanske två olika modeller så man kan byta för att få variation eller för olika typer av väder, vatten eller miljöer. Kanske en med smalt och en med brett blad?

Paddellängd
För inte så många år sedan var de flesta paddlar över 230cm nu känns det som om de flesta paddlar är under 220cm. Så hur lång en paddel bör vara varierar inte bara med bredden på kajaken, längden på paddlaren och hur man ska paddla, liksom mycket varierar det över tid och tycke och smak. Med en paddel med justerbar längd får man i praktiken flera paddlar i en 🙂 När vi köpte våra första paddlar 1998 tror jag de var 230cm och de senaste paddlarna vi har ligger de flesta precis över 200cm.

Tre olika typer av kajakpaddel

Tre olika blad
Grovt sett kan man säga att det finns tre olika sorters kajakpaddlar;

  • Vanlig paddel, även kallad europapaddel eller plattpaddel. De allra flesta paddlar med såna, lätta att få tag på i massor av olika varianter. Mer eller mindre platt blad.
  • Grönlandspaddel, eller egentligen eskimåpaddlar eller kanske inuitpaddlar, långa smala blad, som regel i trä och hemmabyggda, men det finns några som säljer färdiga paddlar
  • Vingpaddel, för motions och tävlingspaddlarna är detta det absolut vanligaste, skålade blad.

Sen finns det ju massvis med varianter av alla tre ovan; olika bladform, material, bredd, längd, olika tjocklek på skaftet m.m.

Vad man väljer år en smaksak. Men för de flesta paddlare och den mesta typen av paddling passar en vanlig plattpaddel/europaddel de flesta allra bäst men det finns givetvis undantag här med. Vid raktframpaddling lite fortare föredrar de flesta vingpaddlar.

Vilken paddel är snabbast?
Den här frågan är det många som ställer. Som med det mesta annat är det sällan typen eller materialet på prylen som bestämmer hur fort det går eller hur bra man är/blir osv. Det mesta beror helt enkelt på motorn, alltså på paddlaren. Visst är det så att de som paddlar riktigt fort oftast paddlar med vingpaddel men det är ju för att de är vana vid det och övat mest med en sådan. Hade två likvärdiga paddlare tränat lika mycket med olika paddlar under några år och i övrigt samma förutsättningar hade nog skillnaden varit superliten mellan olika sorters paddlar.

Paddelsäkring – en lina mellan paddeln och kajaken är vanligt förekommande, vissa hävdar det är bra, andra att det är livsfarligt!! Men så är det ju med det mesta; det finns ytterligheter inom allt och ”sanningen” ligger kanske nånstans mittimellan. Jag hade i många år oftast en gummicoord mellan paddeln och kajaken, dels för att bara kunna släppa paddeln och t.ex. fotografera och dels så fungerar paddeln som ”drivankare” om jag skulle behöva gå ur kajaken och inte har koll på paddeln.
Och visst kan det säkert bli livsfarligt om jag skulle bli kastad runt i stora vågor och få linan runt halsen eller bli fastsurrad runt kajaken, men den risken får jag väl helt enkelt ta då.
Vissa som är ute på riktiga långfärder och rejäla överfarter sätter visst ibland även en lina mellan sig själva och kajaken så blir de inte av med varken kajak eller paddel om de druttar i. Numera har jag sällan lina i paddeln utan försöker hålla i den eller sätta den under däckslinorna om jag skall fika, fotografera eller nåt annat.

Läs mer om att välja paddel på Björns Thomassons sida.
Läs mer om grönlandskajaker, grönlandspaddlar och allt annat kring traditionell paddelteknik hos QajaqUsa.
Länkar till andra paddeltillverkare och annat finns under länkar.

Pia med hemmasnickrad Pagaj | Rolf från Karlstad med delbar grönlandspaddel från Feathercraft

Paddel Ett sorts stor slev, med vilken kajakpaddlaren försöker gräva gropar i vattnet. P. är även ett utmärkt tillhygge om infödingarna skulle visa sig aggressiva. (ur Orust Kajaks ordlista för kajakpaddlare)

2013: Just nu är det mest Werner och Robson som sitter i våra händer 🙂

Paddlar kan man köpa hos de flesta välsorterade kajakbutiker samt online hos de stora drakarna som Outnorth och Amazon.

Finfärgade blad. En kajakpaddel i färg syns bättre.
Finfärgade blad. En kajakpaddel i färg syns bättre.

Lämna ett svar